• Kuchnia:

  • Typy produktów:

  • Kategorie:

  • Tagi:

  • Reset

Wok 13″ (33cm) stal węglowa

82.60PLN

Wok – jedno z najstarszych i najbardziej uniwersalnych naczyń do gotowania na świecie. Najczęściej kojarzony z Chinami, ale jest wykorzystywany w całej Azji, gdzie różni się wielkością, wyglądem i materiałem z którego jest zrobiony. W Chinach królują klasyczne woki z jedną, najczęściej drewnianą rączką, chociaż w Hong Kongu spotkamy większe woki z dwoma uszkami. W Tajlandii używa się woków aluminiowych, a w Indiach rozstawionych na ulicach potężnych, żeliwnych karahi, których średnica często przekracza metr.

Dzięki swojej konstrukcji, w woku możemy zarówno smażyć, gotować i parować potrawy.
Najbardziej popularne są woki z cienkiej stali węglowej, która umożliwia błyskawiczne nagrzanie patelni i uzyskanie wyższej temperatury niż w innych naczyniach tego typu.

W Polsce często napotykam 'ręcznie kute’ woki, których sprzedawcy opowiadają o 'mikroszczelinach przewodzących ciepło’, jednak to tylko marketingowe bajki 🙂

Średnica 13″ (około 33cm) – idealna do przygotowania 2-4 posiłków.

Cienka stal węglowa, drewniana rączka.
Wok działa z kuchenką indukcyjną ze specjalnym palnikiem do woków – ze względu na okrągłe dno, nie będzie działać ze zwykłą, płaską płytą.

DOSTĘPNOŚĆ:

Na stanie

KUCHNIA:

azjatycka

TYP PRODUKTU:

TAGI:

wok

Skład Produktu