Pasta syczuańska doubanjiang bób chili PIXIAN 227g
9.80PLN
Sos doubanjiang (pisany tez douban jiang) to pochodząca z rejonu Pixian mieszanka fermentowanego bobu, chili i mąki pszennej (jedyne składniki jakie powienien zawierać doubanjiang) o ostrym, wyraźnym, słonym smaku. Razem z pieprzem seczuańskim stanowi podstawę kuchni tego rejonu (doubanjiang czasami troche górnolotnie nazwany jest 'duszą kuchni Seczuanu’) i trudno sos ten zastąpić czymkolwiek innym. W anglojęzycznych przepisach zazwyczaj figuruje on jako 'chili bean paste’ i jest znacznie bardziej intensywny i bogatszy w smaku od kantońskich odpowiedników produktowanych min. przez firmę Lee Kum Kee, zawierających zazwyczaj nieoryginalne dodatki. Bez doubanjiang trudno sobie wyobrazić Mapo Tofu, Fish-fragrant Eggplant (bakłażan po Syczuańsku) czy nawet zwykłe warzywa stif-fry. Ciekawostka: w wielu programach kulinarno-podróżniczych można zobaczyć olbrzymie, gliniane kadzie w których latami (najlepszy nawet do 5 lat) fermentuje sos.
DOSTĘPNOŚĆ: |
Na stanie |
KUCHNIA: |
|
TYP PRODUKTU: |