Miso jasne HIKARI 400g
  • miso white hikari

Miso jasne HIKARI 400g

12.30 PLN

  • Kuchnia: japońska
  • Typ produktu: bez konserwantów, gluten free, vege
Dostępność

Na stanie

TERMIN PRZYDATNOŚCI: więcej niż pół roku
Ilość punktów, które otrzymasz kupując ten produkt: 123
SKU: 0045 Kategoria:
000

Pasta uzyskiwana z fermentowanej soi, ryżu, soli i osadu sake, bogata w minerały i witaminy, o wysokiej zawartości protein i niskiej zawartości tłuszczu. Miso stanowiło kiedyś podstawę wyżywienia w feudalnej Japonii – do dziś zupa misoshiru, czyli mieszanka pasty miso z bulionem dashi (z dodatkiem np. tofu czy glonów wakame) jest jedna z kulinarnych wizytówek Japonii.

Szeroko wykorzystywana także jako marynata do mięs i warzyw czy podstawa do sosów i dressingów.

Pasty jaśniejsze (shiro-miso, dosłownie miso białe) zazwyczaj są delikatniejsze w smaku, mniej słone i bardziej uniwersalne w zastosowaniu. Miso ciemne (aka-miso, czyli miso czerwone) jest dłużej fermentowane, ma wyraźniejszy, głębszy smak, jest też bardziej słone od pasty jasnej. Często obie pasty są mieszane (awase-miso).

Zupa misoshiru:
4 łyżki miso
1 litr dashi
twarde tofu – ok 300/400g pokrojone w kostkę
glony wakame – cięte lub długie, około garść

Additional Information

Weight 0.5 kg

Opinie(0)

Brak opinii dla tego produktu. Dodaj swoją.

Napisz opinię

Be the first to review “Miso jasne HIKARI 400g”