Tamarynd prasowany HEERA 400g
6.83PLN
W zależności od dojrzałości owocu tamarynd może mieć kwaśny lub cierpki posmak (dojrzały owoc jest słodszy). Najczęściej podaje się go do dań warzywnych w połączeniu z ostrą papryką. Sposób użycia: Odetnij kawałek, zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut (aż zmięknie). Po wyjęciu z wody, zmiażdż tamarynd palcami i przetrzyj przez sitko (możesz użyć do pomocy drewnianej pałki lub łyżki). Włókna zostaną na sitku (po namoczeniu ich w wodzie uzyskasz orzeźwiający napój), a w naczyniu znajdziesz miękką pulpę, którą możesz teraz wykorzystać w kuchni. Do czego ją dodać? Do potraw, które wymagają doprawienia sokiem z cytryny. Do pieczonych lub duszonych warzyw. W towarzystwie brązowego cukru, soku z limonki i oliwy stworzy pyszny dressing do sałatki, a z miodem, solą i pieprzem – glazurę do żeberek.
DOSTĘPNOŚĆ: |
Brak w magazynie |
KUCHNIA: |
|
TYP PRODUKTU: |
|
TAGI: |