Pasta syczuańska doubanjiang bób chili PIXIAN 227g
Wyprzedane
  • pixian-maly

Pasta syczuańska doubanjiang bób chili PIXIAN 227g

6,00 PLN 6,00 PLN

  • Kuchnia: azjatycka
  • Typ produktu: vege
Dostępność

Brak w magazynie

SKU: 1146 Kategoria:
000

Sos doubanjiang (pisany tez douban jiang) to pochodząca z rejonu Pixian mieszanka fermentowanego bobu, chili i mąki pszennej (jedyne składniki jakie powienien zawierać doubanjiang) o ostrym, wyraźnym, słonym smaku. Razem z pieprzem seczuańskim stanowi podstawę kuchni tego rejonu (doubanjiang czasami troche górnolotnie nazwany jest “duszą kuchni Seczuanu”) i trudno sos ten zastąpić czymkolwiek innym. W anglojęzycznych przepisach zazwyczaj figuruje on jako “chili bean paste” i jest znacznie bardziej intensywny i bogatszy w smaku od kantońskich odpowiedników produktowanych min. przez firmę Lee Kum Kee, zawierających zazwyczaj nieoryginalne dodatki. Bez doubanjiang trudno sobie wyobrazić Mapo Tofu, Fish-fragrant Eggplant (bakłażan po Syczuańsku) czy nawet zwykłe warzywa stif-fry. Ciekawostka: w wielu programach kulinarno-podróżniczych można zobaczyć olbrzymie, gliniane kadzie w których latami (najlepszy nawet do 5 lat) fermentuje sos.

Additional Information

Weight 0.45 kg

Opinie(0)

Brak opinii dla tego produktu. Dodaj swoją.

Napisz opinię

Be the first to review “Pasta syczuańska doubanjiang bób chili PIXIAN 227g”