Pasta curry Matsaman (massaman) MAE PLOY 400g
Wyprzedane
  • massaman

Pasta curry Matsaman (massaman) MAE PLOY 400g

13,50 PLN

  • Kuchnia: azjatycka
  • Typ produktu: bez konserwantów, gluten free
Dostępność

Brak w magazynie

SKU: 0478 Kategoria:
000

Pasta curry używana jest do przygotowania tajskiego dania o takiej samej nazwie – curry. Nazwa ta jest bardzo myląca, gdyż curry z np. Indii nie ma nic wspólnego z podobnie nazwaną potrawą z Tajlandii.Matsaman to curry o islamskim rodowodzie – jest mniej ostre, ciemniejsze i  bardziej korzenne niż tajskie curry. Do jego przygotowania najczęściej używa się wołowiny (ale także kaczki lub kurczaka), prażonych orzechów ziemnych, ziemniaków i szalotek. Z powodzeniem można je doprawić cynamonem, goździkami, anyżem czy kuminem.Odmian curry w Tajlandii jest bardzo dużo, różnią się od siebie w zależności od rejonu i własnych preferencji, ale wszystkie mają mniej więcej podobny skład – pastę curry, mleko kokosowe oraz mięso, ryby lub warzywa.Pasty tej używa się także do różnych sosów, dipów czy marynat.Kolory w zależności od ostrości, od najłagodniejszej, do najostrzejszej: żółta, czerwona, zielona.Fioletowa pasta (Panang) różni się trochę składem oraz smakiem – zawiera min. orzeszki ziemne i jest mniej ostra od pozostałych.Mae Ploy to jedna z najbardziej znanych i najpopularniejszych w Tajlandii firm produkujących pasty curry.

Additional Information

Weight 0.58 kg

Opinie(0)

Brak opinii dla tego produktu. Dodaj swoją.

Napisz opinię

Be the first to review “Pasta curry Matsaman (massaman) MAE PLOY 400g”