Chili całe extra hot TRS 50g
4.50PLN
Nazwa indyjska: lal mirch
Owoce rośliny z rodziny Capsicum przywiezione zostały do Indii przez Portugalczyków z Ameryki Południowej w końcu piętnastego wieku. W Indiach zyskały ogromną popularność dzięki swoim właściwościom konserwowania żywności. Za ostry, piekący smak przyprawy odpowiada substancja zwana kapsaicyną. Można przyjąć zasadę, że im mniejsze papryczki, tym mają ostrzejszy smak, a także że ciemnozielone papryczki chili są ostrzejsze od tych czerwonych. Najwięcej ostrości zawierają w sobie nasiona.Rozpropagowane najpierw w portugalskiej kolonii Goa, papryczki chili szybko podbiły całe Indie. Dzięki nim kuchnia indyjska uchodzi dzisiaj za jedną z najbardziej ostrych kuchni świata.
Chili mogą być używane w postaci świeżej lub suszonej, sproszkowane wchodzą w skład mieszanek curry i garam masala.
Mniej ostre gatunki wykorzystywane są do wytwarzania naturalnych barwników do żywności.
DOSTĘPNOŚĆ: |
Brak w magazynie |
KUCHNIA: |
|
TYP PRODUKTU: |
|
TAGI: |