• Kuchnia:

  • Typy produktów:

  • Kategorie:

  • Tagi:

  • Reset

Tamarynd prasowany HEERA 400g

6.83PLN

W zależności od dojrzałości owocu tamarynd może mieć kwaśny lub cierpki posmak (dojrzały owoc jest słodszy). Najczęściej podaje się go do dań warzywnych w połączeniu z ostrą papryką. Sposób użycia: Odetnij kawałek, zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut (aż zmięknie). Po wyjęciu z wody, zmiażdż tamarynd palcami i przetrzyj przez sitko (możesz użyć do pomocy drewnianej pałki lub łyżki). Włókna zostaną na sitku (po namoczeniu ich w wodzie uzyskasz orzeźwiający napój), a w naczyniu znajdziesz miękką pulpę, którą możesz teraz wykorzystać w kuchni. Do czego ją dodać? Do potraw, które wymagają doprawienia sokiem z cytryny. Do pieczonych lub duszonych warzyw. W towarzystwie brązowego cukru, soku z limonki i oliwy stworzy pyszny dressing do sałatki, a z miodem, solą i pieprzem – glazurę do żeberek.

DOSTĘPNOŚĆ:

Brak w magazynie

KUCHNIA:

azjatycka

TYP PRODUKTU:

TAGI:

pad thai, tamarynd

Skład Produktu