• Kuchnia:

  • Typy produktów:

  • Kategorie:

  • Tagi:

  • Reset

Gorczyca TRS 100g

5.00PLN

Nazwa indyjska: raiGorczyca ( ang. mustard seeds) – nasiona rośiny z rodziny kapustowatych, przede wszystkim odmiany brązowej Brassica juncea i czarnej Brassica nigra. Swój charakterystyczny ostry smak gorczyca zawdzięcza zawartemu w niej związkowi – synapinie. Jest popularną przyprawą dań z różnych regionów Indii. Ma zastosowanie jako dodatek do potraw wegetarianskich z warzyw i roslin strączkowych oraz pikli. Ziarna gorczycy wrzuca się zazwyczaj na gorący olej i praży dla wydobycia aromatu. Zmielona gorczyca stosowana jest do przyrządzania sosów. Sos z gorczycy podawany do potraw z ryb jest charakterystyczny dla sztuki kulinarnej Bengalu.Nasiona gorczycy stosowane są w medycynie jako środek przeciwzapalny, przeczyszczający, powlekający, pobudzające trawienie. Wyciąg z gorczycy używany jest zewnętrznie przy zapaleniu gardła i migdałków. Poduszki i plastry z gorczycą stosuje się w bólach reumatycznych.W kuchni indyjskiej, szczególnie północnych regionów kraju olej z gorczycy używany jest do smażenia. Zimny olej charakteryzuje się pikantnym smakiem i drażniącym zapachem, dla zredukowania tych niekorzystnych cech podgrzewa się go niemal do punktu dymienia.

DOSTĘPNOŚĆ:

Na stanie

KUCHNIA:

indyjska

TYP PRODUKTU:

TAGI:

gorczyca

TERMIN PRZYDATNOŚC:

2024-03-30

Skład Produktu